Вівторок, 27 жовтня 2015 17:37

IV міжнародна науково-практична конференція "Медична психологія: здобутки, розвиток та перспективи"

З 22 по 24 жовтня 2015 року в м.Києві відбулася IV міжнародна науково-практична конференція "Медична психологія: здобутки, розвиток та перспективи". Щороку на заході відбувається обговорення професійною спільнотою найактуальніших питань медичної психології. Саме тому цьогорічна конференція була присвячена медико-психологічній реабілітації учасників воєнних конфліктів. Цій болючій темі сьогодення, протягом 3 днів, були присвячені виступи, обговорення, дискусії та майстер-класи.

Вже традиційно конференція була організована спільними зусиллями Інституту психології імені Г.С.Костюка НАПН України, медико-психологічного факультету Національного медичного університету імені О.О.Богомольця та зокрема, Товариства психологів України, Всеукраїнської громадської організації «Українська асоціація лікарів-психологів», ГО «Арт-терапевтична асоціація», ГО «Товариство молодих вчених і спеціалістів» та внесена до реєстру з’їздів, конгресів, симпозіумів и науково-практичних конференцій, що проводяться в 2015 році МОЗ і НАМН України №192

Окрему вдячність організаційний комітет висловлює нашим партнерам, котрі підтримують надважливі заходи по розвитку надання психологічної реабілітації учасникам воєнних конфліктів: ТОВ «Юрія-фарм», проекту «Сходи в майбутнє» та особисто І.В. Найді, БФ «Агенство відродження і розвитку Донбасу», ТОВ «Джерельні води».

     

Також для організаторів надзвичайно важливою стала підтримка Міністерства охорони здоров’я України та представників Комітету з питань охорони здоров’я Верховної ради України.

За 3 дні в конференції взяли участь понад 150 слухачів з різних регіонів України та зарубіжжя, прослухано понад 30 надзвичайно цікавих доповідей, стендові доповіді, відбулося 12 майстер-класів та он-лайн спілкування з Буковинським державним медичним університетом, а також тренінг по новітньому методу боротьби зі стресом та наслідками психічної травми - TRE  від швейцарського гостя - клінічного психолога Андреаса Герольда.

Відкрив пленарне засідання та представив надзвичайно цікаву доповідь академік НАПН України, директор Інституту психології імені Г.С. Костюка, доктор психологічних наук, професор Максименко Сергій Дмитрович.

Почути про нові аспекти в вивченні психологічної травми учасники змогли з доповідей академіка АН ВО України, професора Чабана Олега Созонтовича, академіка АН ВО України, професора Маркової Маріани Владиславівни, професора Хаустової Олени Олександрівни, професора Хайтовича Миколи Валентиновича, клінічного психолога з Цюріха (Швейцарія) Андреаса Герольда та багатьох інших доповідачів. Окремо хочемо відмітити виступ громадського діяча, помічника Народного депутата, фахівця з медичної реформи Романіва Володимира Орестовича.

    

   

   

Другий день складався з секційних засідань, на яких були представлені багато цікавих і ґрунтовних доповідей, а також була забезпечена можливість задати запитання і в межах регламенту обговорити дискусійні питання.

   

На третій день конференції учасники змогли вдосконалити свої практичні навички в напрямку психологічної реабілітації на 12 майстер-класах, які відбувалися в 3 лінійки, а відповідно, кожен з учасників мав змогу обрати та безкоштовно відвідати 3 цікаві тематики. А обирати дійсно було з чого: когнітивно-поведінкова терапія, психодрама, арт-терапія, транзактний аналіз, робота з ВІЛ-інфікованими та інші підходи до роботи з психічною травмою. Також 20 бажаючих змогли пройти 3х-денне навчання 1 модулю по TRE від Andreas Herold, MSc. Clinical psychologist and psychotherapist, TRE Certified provider, Zürich, Switzerland та отримати відповідні сертифікати.

На основі обговорення, сформована резолюція конференції, яка після незначного доопрацювання буде направлена в відповідні керівні установи нашої держави.

Ми переконані у значному внеску IV міжнародної науково-практичної конференції "Медична психологія: здобутки, розвиток та перспективи" у розвиток фахової системи психологічної реабілітації та створення сучасної, дійсно дієвої системи охорони психічного здоров’я.