Вівторок, 17 березня 2020 16:00

Звернення президента Асоціації

ЗВЕРНЕННЯ

Президента ВГО «Українська асоціація лікарів-психологів»,

першого заступника голови Київської обласної лікарської ради,

Богдана БОЖУКА 

 

Ситуація в якій зараз перебуває світове співтовариство та населення України є досить складною, вірусна інфекція розповсюджується, а лікування є симптоматичним. Влада країни вдалася до надзвичайних заходів з метою зупинки розповсюдження коронавірусної хвороби COVID-19, однак лише завдяки вмінню суспільства об’єднатися в протидії інфекції залежить ефективне подолання цієї загрози.

Однак хочу зупинитися на двох аспектах, які, на наш погляд, недостатньо враховані в сучасних протиепідемічних заходах!

Одним з важливих компонентів протидії коронавірусу є збереження психічного здоров’я кожного громадянина, запобігання проявам надмірної тривоги та розвитку дистресу, зниженню рівня кортизолу в крові (гормон має імунопригнічуючу дію). І тут в першу чергу слід подбати про інформаційну безпеку. Останніми днями ми можемо помітити активізацію як численних фейкових новин, наприклад про гелікоптери з деззасобами, так і перекручення і спотворення реальної інформації. Тому керуватися слід виключно офіційними джерелами.

Також сайти і сторінки соціальних мереж рясніють порадами, як уникнути паніки від численних психологів та недопсихологів, які носять переважно загальний,  популістичний, рекламний чи недоказовий характер. Деякі з них «радять поради спільно з ВООЗ», деякі висловлюють власні умозаключення, надаючи їм статусу доведеної істини і т.д. Однак, ми в Українській асоціації лікарів-психологів рекомендуємо орієнтуватись на рекомендації ВООЗ, відповідних наукових інститутів та фахових колегіальних організацій (долучаємо інфографіку ВООЗ, взяту з фейсбук-сторінки “Психічне здоров’я для України").

З метою проведення ефективних заходів по збереженню психічного здоров’я та їх координації, ми готуємо звернення до Міністерства охорони здоров’я України з конкретними пропозиціями.

Другим важливим компонентом є створення належних умов для роботи медичних працівників (зокрема, і лікарів-психологів), оскільки ці категорії фахівців є вразливими щодо професійного вигорання і потребують належної підтримки. Адже без їх постійної роботи суспільство втрачає здатність протистояти загрозам і викликам здоров’ю населення.

Потрібно здійснити комплексні заходи, щодо підвищення мотивованості цих працівників (фінансові, соціальні, адміністративні тощо):

  • Суттєво збільшити рівень заробітної плати усім медичним працівникам, а не лише тим, хто задіяний у подоланні COVID-19, оскільки так чи інакше задіяними в лікуванні чи профілактиці є всі медичні працівники;
  • Забезпечити безоплатно всіх медичних працівників сучасними засобами захисту, забезпечити психологічну підтримку та розробити пакет соціальних гарантій для медиків та їх родин, в тому числі на випадок інфікування чи смерті від інфекції;
  • Вдосконалити законодавство в питаннях забезпечення безпеки медичним працівникам, оскільки декілька подібних законопроектів було подано до Верховної ради України, однак жоден так і не став законом;

Всі медичні працівники, від керівників до молодшого медичного персоналу мають відчути себе мотивованими та захищеними. Лише за таких умов ефективність їх діяльності буде найвищою.

Отже, єднаємося, поважаємо одне одного, зберігаємо психічне здоров’я, підтримуємо медиків та будьмо здоровими!