Четвер, 21 грудня 2017 05:47

УАЛіП на Технічних консультаціях

19-20 грудня 2017 року відбулася серія технічних консультацій на базі МОЗ України, щодо Національного плану заходів із розвитку охорони психічного здоров'я в Україні до 2030 року. Впродовж двох днів працівники та експерти МОЗ України з психічного здоров'я, представники ВООЗ, державних структур, фахових та пацієнтських організацій обговорювали та структурували пропозиції, отримані від понад 60 організацій. За 2 дні було проведено 4 блоки консультацій за основними підрозділами майбутнього плану:

  • Стратегія, державне управління, лідерство в охороні психічного здоров'я,
  • Реформування служб та послуг та Охорона психічного здоров'я вразливих груп,
  • Промоція та превенція в охороні психічного здоров'я,
  • Моніторинг, оцінка та дослідження в охороні психічного здоров'я

Окрім того було прийняте рішення створити окрему робочу підгрупу за напрямком додипломної підготовки та післядипломної освіти фахівців з психічного здоров'я.

В технічних консультаціях на протязі 2х днів взяв активну участь і керівник Української асоціації лікарів-психологів, доцент кафедри загальної і медичної психології  НМУ імені О.О.Богомольця, член робочої групи з розробки Концепції заходів із розвитку охорони психічного здоров'я в Україні до 2030 року, експерт МОЗ України за напрямком «Психічне здоров'я», к.мед.н. Божук Богдан Степанович.

  

З текстом робочого проекту документу можна ознайомитись за посиланням https://goo.gl/ouz1D6

Це надзвичайно важлива справа, оскільки до цих пір система охорони психічного здоров'я в Україні фактично була прирівняна до психіатричної допомоги, а психологічна, медико-психологічна і психотерапевтична складові не були регламентовані згідно вимог сучасності, що спричинювало плутанину та давало змогу розвиватись неправомірним послугам в психології та психотерапії. Результатом цього є слабке охоплення населення якісною допомогою в сфері психічного здоров'я.

При цьому, за данними МОЗ: Близько 30% людей в Україні страждають на психічний розлад впродовж життя. У світі за даними ВООЗ кожна четверта людина протягом життя відчує проблему з психічним здоров’ям. Важливо розуміти, що психічні проблеми - це хвороба, а не слабкість характеру, а отже людина не може одужати самотужки. Потрібна чітка, зрозуміла та надійна система охорони психічного здоров’я.

Рекомендуємо всім бажаючим долучитися до розробки цього надзвичайно важливого документу та надсилати свої пропозиції на Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

Детальніше в цій категорії: « Вітаємо!!! З Новим роком! »