П'ятниця, 09 жовтня 2020 21:49

З Днем психічного здоров'я

Дорогі колеги!

Щиро вітаємо з сьогоднішнім святом – Всесвітнім днем психічного здоров’я!

"Психічне здоров’я для всіх: Більші інвестиції - більший доступ" - така провідна тема цьогорічного відзначення!

В цей день, ми не лише маємо вітати один одного, а в першу чергу ми маємо висвітлювати ті проблемні питання, які є в нашій галузі, а таких питань надзвичайно велика кількість. Причому, частина цих проблем є загальносвітовими і серед них на чільне місце став вплив на психічне здоров’я людства світової пандемії COVID-19. Однак стан системи психічного здоров’я був незадовільним і без неї.

За даними ВООЗ понад 450 мільйонів людей живуть з психічними розладами, які є однією з основних причин проблем зі здоров'ям та причиною тимчасової втрати працездатності та інвалідності в усьому світі, а кожна четверта людина впродовж свого життя страждатиме психічними розладами.

Всесвітня федерація психічного здоров’я приводить дані з Всесвітній економічний форуму -2018, на якому було зазначено, що якщо ситуація залишиться без змін в період з 2010 по 2030 рік кількість психічних розладів суттєво зросте в усіх країнах світу і може коштувати світовій економіці до 16 трильйонів доларів, за умови якщо світова спільнота не здійснить відповідних заходів. Це може бути свідченням світової кризи систем охорони психічного здоров’я, яка хибно вважається неважливою для здоров'я та суттєво недофінансовується, а зараз ця криза в рази погіршена внаслідок пандемії.

Безперечне право кожної людини бути здоровою та мати можливість отримувати якісну допомогу в сфері психічного здоров’я, що посилює відповідальність держави, професійних спільнот та фахівців перед громадянами, оскільки в цей час особливо необхідним для людей є психологічна підтримка та інші втручаня сфери психічного здоров'я. Причому люди повинні мати доступ до якісних послуг сфери психічного здоров’я, тоді і там де вони їм необхідні, без фінансових труднощів.

Щоб зробити психічне здоров'я для всіх реальністю, Офісу Президента, Уряду, Верховній раді України, фаховим спільнотам необхідно знайти можливість і почати інвестувати в психічне здоров'я як матеріальні так і інтелектуальні ресурси. Наш обов’язок перед собою і наступними поколіннями зробити психічне здоров'я реальністю для всіх - для всіх і всюди.

Окремим пунктом хочемо зазначити кричущу необхідність організації системи психологічної реабілітації для людей, котрі на передовій борються з коронавірусом – і в першу чергу це медичні працівники. Ті заходи матеріальної підтримки, які на цей момент прийняла держава – це лише крапля з тієї допомоги якої потребують наші медики. Переконані, що окрім політичної волі, ніщо не стоїть на заваді організувати для цієї групи медиків психологічну реабілітації та санаторно-курортне лікування на зразок того, яке існує для працівників ДСНС.

З позитивного для системи психічного здоров’я в цьому році ми відмітили 3 головні події:

  • Збільшилась увага до психічного здоров’я з боку населення та засобів масової інформації;
  • Проект MENTAL HEALTH FOR UKRAINE (MH4U) ініціював створення коаліції організацій з психічного здоров’я (до якої увійшла і УАЛіП) та розпочав роботу над оновленням законодавства з психічного здоров’я;
  • Національна служба здоров’я на 2021 рік передбачила пакет «Психіатрична допомога, яка надається мобільними мультидисциплінарними командами з охорони психічного здоров’я», що по суті може бути стартом отримання якісних та доступних послуг з психічного здоров’я.

Настав час створити в Україні справжню сучасну систему охорони психічного здоров'я, що на щастя, вже почало відбуватися в нашій державі!

Ми всі та кожен з нас маємо згадати, що ми працюємо задля високої місії - збереження та відновлення психічного здоров'я громадян. І  система має бути спрямована виключно на цю ціль, а не на процес утримання фахівцями своїх інтересів.

Отже бажаю всім нам активного професійного розвитку, самовдосконалення та фахово-кар'єрного зростання, нових здобутків, відкриттів та досягнень. А кожному "нефахівцю" хочу побажати, щоб приводів звертатися до нас за професійною допомогою було якомога менше, але коли така необхідність виникає - отримувати лише сучасну високоякісну фахову допомогу! Любіть себе - звертайтеся до професіоналів!

З повагою,

президент УАЛіП,

позаштатний експерт з психічного здоров'я

МОЗ України та НСЗУ,

к.мед.н. Богдан Божук

 

Детальніше в цій категорії: « Меморандум про співпрацю НАМ - 10 »